onsdag den 5. november 2014

Biomekanikken bag maksimal hastighed

Den 1. november havde jeg fornøjelsen af at møde Loren Seagrave, som er en af de mest vindende trænere i sprint/hæk. Han har i mange år optimeret sprinteres løbestil ud fra Ralph Mann's biomekaniske principper. Jeg har stadig til gode at læse Ralph Mann's bog "The Mechanics of Sprinting and Hurdling" - så dette blogindlæg er blot en smagsprøve baseret på kurset med Loren Seagrave.

Normalt lægger jeg stor vægt på at bakke mine blogindlæg op med henvisning til videnskabelige artikler, men dette indlæg bliver lidt anderledes. Ralph Mann's principper bygger simpelthen på, hvordan de allerhurtigste atleter bevæger sig. Ved at studere mange hurtige sprintere har han således skabt en model for, hvordan han mener, at man skal bevæge sig for at løbe hurtigt.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, og man skal selvfølgelig huske på, at den fysiske formåen er en meget stor medspiller til det tekniske. Men én af pointerne er:

"SPEED CAN BE TAUGHT"

I det følgende indgår en del videomateriale, og jeg vil på forhånd beklage kvaliteten, men jeg mener dog, at jeg fik de vigtigste pointer frem trods filmning med håndholdt mobiltelefon. Desuden kan det ind imellem være svært at se hvad der foregår på lærredet, men sammenholdt med det der bliver sagt kan man godt få det vigtige med.

Der ligger en del teori bag ved dette mere praktisk fokuserede blogindlæg, såsom forskellige musklers arbejdsforhold under forskellige ledvinkler, samt formlen for hastighed, som udgøres af skridtfrekvens ganget med skridtlængde (v = sf x sl). Jeg har som hovedformål, at udstyre læseren med nogle værktøjer i forhold til selv at kunne anvende videoanalyse (hvad skal man kigge efter), og til at kunne lære atleten at ændre teknik gennem konkrete øvelser.

Er man interesseret i den mere teoretiske del, findes der en del på nettet, og følgende link er et eksempel:
http://media.speedendurance.com/Loren_Seagrave_Neuro-Biomechanics_of_Maximum_Velocity_Sprinting.pdf

Biomekanikken bag maksimal hastighed
Kurset blev afholdt i Århus, og hjemmebaneatleten Frederik Peschardt fungerede som objekt i Lorens analyse af bevægemønstret ved maksimal hastighed. Frederik blev filmet med et highspeed kamera, hvorefter vi kunne se på det i slowmotion (se video herunder). Fremgangsmåden for arbejdet med Frederik var som følger:

1) Videoanalyse af første sprint
2) Tekniske øvelser
3) Videoanalyse af anden sprint
4) Ny teknisk øvelse
5) Tredje videoanalyse

Videoanalyse af første sprint
Først og fremmest kiggede vi på Frederiks løbestil uden at han havde modtaget nogle former for information.


I den indledende analyse gør Loren det klart, at Frederik er det man vil kalde en "backsided runner" - dvs. at han løber bag ved kroppen. Loren mener, at Frederik kan vinde tid ved at foretage ændringer af disse elementer:
  • Efter take off fortsætter låret med at arbejde bagud, inden det trækkes frem og der gøres klar til landing. Her mener Loren, at Frederik kan spare 3/100 af et sekund pr. skridt (det er den tid der går fra take off til låret arbejder fremad igen)
  • Når låret står lodret er knæet meget flekteret i stedet for at have skinnebenet vandret (ca. 90 graders fleksion). Dette betyder, at toledsmusklerne m. sartorius og m. rectus femoris, der skal hjælpe m. iliopsoas i fleksionen af hoften (benets fremføring), har dårlige arbejdsforhold, hvorved fremføringen ikke kan foretages lige så hurtigt som med et mere ekstenderet knæled. Således vil der også være tid at spare her
Hvis man antager, at Frederik virkelig vil kunne spare 3/100 pr. skridt og han ca. tager 50 skridt på 100m, så svarer det altså til en forbedring på 1,5 sekund! Selvom dette måske er højt sat, så ville de fleste nok være tilfredse med "bare" et halvt sekunds forbedring.

Man kunne argumentere for, at man ved at føre benet frem hurtigt efter take off, mister noget af den fremdrift og skridtlængde man får ved at "trykke igennem" bagudrettet. Men Loren (og tilhængerne af front side mchanics), mener altså, at dette hentes ind igen ved at skridtfrekvensen øges grundet den hurtigere fremføring (jf. v = sf x sl). Desuden er det en lille kraft man kan påføre underlaget med fuldt ekstenderet hofte, knæ og ankel, i forhold til fx ved fodisættet.

Tekniske øvelser
Efter analysen af den første sprint, gennemgik Loren en række tekniske øvelser/drills med Frederik. Herunder er disse gengivet:

"Kick"


"Kick" med armtræk

"Kick march"

"Kick march" med fokus på armtrækket

Dynamisk "kick march"

"Ankeling" uden og med "thigh pop"

Videoanalyse af anden sprint
Efter at have gennemgået de forskellige drills, løb Frederik endnu en sprint, og analysen følger herunder:


Nu føres låret frem tidligere og når skinnebenet er vandret er lårbenet lodret (90 grader i knæleddet). Med de ovenfor viste drills er det altså lykkedes at ændre på Frederiks teknik på få minutter. Resten af benets fremføring er dog blevet påvirket af rettelsen, og knæet flekteres ikke yderligere efter at låret er kommet til lodret position. Så i stedet for at hælen føres fremad/opad, starter ekstensionen af knæleddet allerede her.

Ny teknisk øvelse
Herefter beder Loren Frederik udføre en ny teknisk øvelse der skal afhjælpe den manglende fremad-/opadføring af hælen:

"Butt kick with thigh pop" med overgang til sprint

Tredje videoanalyse

Knæene er nu ud for hinanden i landingsøjeblikket, og knæet fuldt flekteret på et senere og mere optimalt tidspunkt i fremføringen end i første video. Loren understreger, at man under normale omstændigheder ville arbejde i længere tid på én ting før man går videre til noget nyt - i Frederiks tilfælde ændres der meget hurtigt på instrukserne, og det betyder, at han fra video 2 til 3 mister lidt af det han var god til i nr. 2 - nemlig at føre benet hurtigt frem efter take off.

Konklusion
Ved at give afkald på en smule af skridtlængden kan man øge sin skridtfrekvens - Det store spørgsmål er så, om dette giver udslag i højere hastigheder og dermed hurtigere sprintere.
Én ting er sikkert: Front side mechanics anvendes på nogle af de hurtigste sprintere i verden.

Det var en stor oplevelse for mig at få lov at opleve Loren Seagrave live. Han er meget dygtig til at lære fra sig, og jeg håber at det skinner igennem på videoerne, trods klipning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar